A NYÁR és az örömök

Az évkör feléhez érkezünk lassan, napról napra még tágul és nő a fény a világunkban. Aztán a nyári napfordulóval átbillen a rendszer és a téli napforduló óta tartó mély belégzésből észrevétlenül átvált kilégzésbe a természet. Az évkörben a nyár a kifelé fordulás, kiteljesedés, a szabadban levés, a megnyílás és az örömök (testi is!), élmények szívből történő megélésének ideje. A legvidámabb, legmelegebb, legvilágosabb évszak (itt az északi féltekén).

A kínai öt elem rendszerében a nyár – talán nem meglepő módon – a TŰZ elem (öreg Yang) minőségéhez kapcsolódik.

“Az emberi testeben a tűz megtestesülése a szív és a vékonybél, a szívburok és a három melegítő. A nyelvben és az artériákban, vénákban, hajszálerekben jelenik meg. Testnedve az izzadság. A tűz ereje függőlegesen, alulról felfelé irányul, a föld mélyéből az égbe, az anyagból a szellem felé, a tudattalan sodródásból az öntudat irányába, a gravitáció irányával ellentétesen.
A szelllemi-érzelmi területen a tűz műve az öröm, a tánc és a nevetés, az áttekintő-képesség és az öntudat. Színei a skarlát és a piros.
Akiben a tűz elem egyensúlyban van, annak megvan az a belső egyensúlya, amelynek birtokában átlátása nyílik a történések fölött. Tudja, hogy mikor kell beszélnie, mikor kell hallgatnia. Képes az örömre, azonban nem válik rajongóvá. Másokat irányítani, vezetni tud, de észreveszi, hogy mikor kell visszavonulnia. Szemei fénylenek. Felismeri az értékeket, sajátja a nagylelkűség, és van ízlése.” 

(Achim Eckert- A GYógyító Tao)

Mi segíthet, hogy együtt tudj áramolni a nyár energiáival?

  • Kelj korábban! – gyönyörködj a reggel fényeiben, meditálj és mozgasd át a tested még a hűvösebb reggeli órákban.
  •  Igyál sokat! – vizet, zöldség és gyümölcs leveket, hűsítő – de nem hideg – teákat.
  • Nevess sokat! – társaságban vagy csak magadon, a lényeg a felhőtlen jókedv élménye.
  • Lazíts a kontrollon! – ha szeretsz mindent kontrollálni, kézben tartani és irányítani, most próbálj ebből engedni…

Ha szeretnél együtt áramolni az évkör energiáival csatlakozz a Solan női kör privát facebook csoporthoz, ahol hasznos információkat osztok meg, és hónapról hónapra élőben is találkozhatunk!

Szívből megélt örömteli nyári napokat kívánok!

Szeretettel, Móni