Jóga és Ayurvéda

A jóga és az ayurvéda India több ezer éves holisztikus szemléletű rendszerei. Kéz a kézben járnak, úgy kapcsolódnak össze, mint két szemünk fénye, amivel a világra tekintünk. Mindkettőnek ugyanaz a célja: a szenvedés megszüntetése, az egészség megőrzése, a testi-lelki egyensúly megtalálása a természettel harmóniában és végső soron annak felismerése, hogy kik is vagyunk valójában. Az emberre a test, a lélek és a tudat kölcsönösen egymásra ható összetett egységeként tekintenek, aki a természet és az univerzum önmagában egész, egyedi és megismételhetetlen alkotó része, a nagy Egésznek egy kicsinyített mása.

A Jóga szanszkrit szó, többrétű jelentését az ’összekapcsolódni’, ’eggyé válni’ szavakkal lehet körülírni. Számos jóga tradíció és út létezik, de a cél egy: túljutni az elkülönültség illúzójából és a tudtalanságból fakadó szendvedésen, megérkezni a jelenbe, az itt és most teljességébe és ráébredni igaz Önvalónkra, az egységre Isteni természetünkkel.

Egyéni foglalkozásaim és jógaóráim alapját a tradicionális hatha jóga rendszerének tanításai és 8 rétű ösvényének gyakorlatai adják.

A hatha jóga a külső, formákkal teli, folyamatosan változó fizikai világból a forma nélküli csendes belső világunk állandó középpontjába vezet.

solan-csend-lelekemelo

A nyolc rétű ösvény vagy lépcsőfok egymásra épül és szervesen illeszkedik egymáshoz. A hétköznapi életvitelt meghatározó etikai és erkölcsi útmutatásokat (jámák és nijámák) ad, melyek követése és megvalósítása már önmagában a jóga gyakorlása. Ezek közül az első az ’ahimsza’ a nem ártás elve. Ezen elvek adják a többi lépcsőfok bázisát, az ászanák (testtartások), pránajáma (tudatos légzéssel a prána /életerő megsokszorozása), pratjahara (az érzékszervi tapasztalás visszavonása), dharana (koncentrációs gyakorlatok), dhjana (meditációs gyakorlatok) és a szamádi (a megvilágosodott tudatállapot).

„Semmi isten sem nagyobb, mint Önmagad.” Szvámi Ráma

Az Ayurvéda szó szerinti jelentése az ’Élet tudománya’. Célja egyszerű: útmutatást nyújt ahhoz, hogyan éljük életünket egészségben, harmóniában a természettel és egyedi alkatunk sajátosságaival. Általános életvezetési és egészség megőrzési iránymutatásokat kínál, betegség esetén pedig természetes gyógymódokat és terápiákat javasol.

Abból indul ki, hogy minden ember egyedi alkattal születik, ami a természetet alkotó öt elem (föld, víz, tűz, levegő, éter) és ezen elemekből létrejövő három alkat (vata, pitta, kapha dósha) meghatározott arányából áll össze. Ez a születéskori alkati meghatározottság és sajátosság tekinthető az egyén természettel harmonikus egyensúlyi állapotának. Az elme működési mintái, a gondolatok, érzelmek és érzések, az étkezés, az életvitel és a környezeti hatások mind befolyásolják és az egyensúlyi állapotból kibillenthetik az alkati jellemzőket. Az ayurvéda holisztikus szemléletében a betegségek a kibillent állapotot tükrözik. A gyógyulás feltétele, nem a betegség, mint tünet kezelése, hanem a kibillenést kiváltó gyökér ok megszüntetése életmód váltással és különböző gyógynövény alapú terápiákkal, kezelésekkel.

Az ayurvéda szerint a test intelligens és bölcs, természetéből fakadóan tudja mi a jó és ami a rossz neki. A mi feladatunk, hogy e bölcsességhez visszataláljunk és a test öngyógyító képességét természetes módon támogassuk.

Ha kíváncsi vagy egyedi ayurvédikus alkatodra, töltsd ki ezt a tesztet! Az egyes alkati jellemzőkről pedig itt olvashatsz bővebben!

blog

November

November

Legszívesebben elkerülnénk, kihagynánk, nem találkoznánk vele, mert azt látjuk belőle, hogy...

CÍM(KE) NÉLKÜL

CÍM(KE) NÉLKÜL

A nappalink egyik ablaka nyugatra, másik keletre néz. Ma hajnalban, amikor felkeltem és kimentem a...

iratkozz fel hírlevelemre!

Szeretnél elsőként értesülni az új programokról, tanfolyamokról, eseményekről?

A személyes adataid nálam biztonságban vannak.
A személyes adatok feldolgozásának feltételeit az adatkezelési tájékoztatóban olvashatod el.