Létezik 5. Évszak?

Számomra igen. Ez az átmenet két évszak között, az átváltozás! A nyárból átfordult a természet kereke az őszbe. Már elgyengült a nyár tüzessége, a kiáradás, a természet gyümölcseit megérlelte. De még nem érkezett meg az ősz hideg, nedves, díszeitől megváló befelé fordulása. Megtörtént az aratás, de még tart a termények begyűjtése. Átmenet van. A felkészülés ideje.

Számomra ez az időszak a legélvezetesebb és egyben legnehezebb is. Hogy miért?

  • az iskola miatt korábban kelek, de élvezem, hogy a nap is ekkor ébred és megörvendeztet rózsaszín sugaraival a felhők hasára festett akvarell képpel (nyáron sokkal korábban kel, mint én, pár hét múlva pedig már később fog kelni, mint én)
  • élvezem a kellemes meleget (a hőségben szenvedek), a színesebb fákat, a hosszabb árnyékokat és a naplemente fényeit.
  • a legnehezebb, mert a nyár vidámsága után szembetalálom magam az elmúlással.
  • a nyári szabadabb életvitel után merevebb keretet kíván a család-hivatás-énidő harmónikus időbeosztása, és az egyensúly megtalálása és fenntartása sokszor kihívásokkal teli számomra.

Az ayurvédában és a kínai öt elem rendszerében is az évszakváltások ideje különleges időszak.

Ha együtt áramlunk a természet lüktetésével, akkor ez az időszak kiváló arra, hogy a saját életünkben is felkészüljünk a változásra.

Az ayurvédában a száraz és hűvösebb idő már a Vata dosha minőségét erősíti, így érdemes az életmódba fokozatosan újra bevezetni a földelő, melegítő és nedvesítő hatású ételeket, olajokat, jógagyakorlást.

A föld elem energetikája és erőinek dominanciája jelenik meg a kínai medicinában is minden évszakváltásokkor, de különösen a nyárutó időszakában. Ezzel a gyomor és a lép-hasnyálmirigy működése kerül fókuszba, ami minden szinten a táplálásról, az építésről, a megemésztésről és a fenntartásról szól. Testi szinten érdemes az emésztőrendszerünkkel és az immunrendszerünkkel hangsúlyosabban foglalkozni.

„A földhöz irányként a közép kapcsolódik; sem Yin, sem Yang; erejének irányultsága egy vízszintes, önmagában záruló kör. A nyárutó átmeneti időszak a természet Yang-fázisából a Yin-fázisába. Tavasszal és nyáron a fény erői uralkodnak, a természet minden összetevője terjeszkedik és növekszik, minden az égbolt és a Nap felé fordul. Ősszel és télen a sötétség erői uralkodnak el, a homály erői. A természet elbújik, visszahúzódik. Az egyes évszakok közötti átmeneti időszakok a föld-elemhez kapcsolódnak. A nekikészülődés és a gyűjtés percei ezek egy új fázis kezdete előtt.”

„Az emberben a föld elem együttérzésben, elismerésben és szimpátiában nyilvánul meg, valamint a szeretet érzésében és a környezetünkkel való egymásrautaltság felismerésében; olyan alapvető mentalitásként fogalmazható meg, amely képessé tesz valakit arra, hogy bárhol otthon érezze magát.”

(Achim Eckert – A Gyógyító Tao)

Mi segíthet a változásra való felkészülésben?

  • a nyári pörgés után tudatosan visszább veszünk a tempóból.
  • központosítunk – a fizikai testen ez a köldök alatti terület, a hara tere.
  • rendet rakunk, tisztítunk kívül-belül. A környezetünket és a testünket-elménket is. A tavasz és – amíg meleg van – az ősz is különösen ajánlott időszak alkatunknak megfelelő hosszabb-rövidebb tisztító kúrának.
  • a nyári nyers gyömölcs-zöldség bevitel mellé behozni a reggeli meleg kásákat, esti meleg leveseket.
  • felkészülünk a vitamin-pótlásra
  • kimegyünk a természetbe amikor csak tehetjük – mindig!
  • odafigyelünk magunkra és embertársainkra, úgy igazán – mindig!
  • megóvjuk a FÖLDET, Földanyát – mindig!

Ászana tipp: makarászana 

Ha szeretnél együtt áramolni az évkör energiáival csatlakozz a Solan női kör privát facebook csoporthoz, ahol hasznos információkat osztok meg, és hónapról hónapra élőben is találkozhatunk!

Középpontból megélt változásra készülődő napokat kívánok!

Szeretettel,

Móni