Az ŐSZ és az elengedés

Az őszi napépjegyenlőség kapuján átlépve az évkör legszínesebb időszakát kezdtük meg. A fények már tompábbak, de a sárguló levelek színkavalkádja szemet és szívet melengető, valahogy szeretettel tölti fel a csökkenő világosság felé vezető utat.

Az ősz a betakarítás-lomtalanítás, befogadás-elengedés kettősségének az évszaka. A nyáron megérlelt terményeket és megélt élményeket ideje a raktárba eltenni, összegezni. A kifelé irányból átváltani a befelébe. A nagy társasági életből visszatalálni az otthon és a család feltöltő környezetébe.

Itt az ideje a testi-mentális tisztításnak. Érdemes megfigyelni mi az, ami megérett az elengedésre és mi az, amit még a ragaszkodás nem enged! Tisztítani a terünket szabadságot hoz!

Az ayurvéda rendszerében az ősszel beköszönő hűvösebb és szelesebb idő a Vata hideg, száraz, könnyű minőségeit erősíti fel. Fizikai szinten szárazabb bőr, hideg végtagok, gyengébb emésztés, puffadás vagy székrekedés, izomgörcsök formájában, az érzelmek terén a szorongás, aggódás felerősödésben, hangulatingadozásban jelenhet meg.

A kínai gyógyászatban az ősz a Fém elemhez kapcsolódik, ami a szervek szintjén a tüdő (yin) és a vastabgél (yang) párosát jelenti. A tüdő jelenti a légzés és az életenergia áramoltatásának képességét. Minden egyes lélegzet önmagában megtestesíti a befogadás és az elengedés minőségeit, magában hordozza a Lélek(zet) kiáradó és visszavonódó ritmusát, az élet-halál körfogását. A vastagbél a megtisztulás másik fontos szerve, működésének zavarait a bőr állapota tükrözi vissza. Bőrünk fontos kiválasztási és légzési szerv, ősszel különösen fontos ezzel az érzékszervünkkel foglalkozni! A fém elemhez tartozó érzelem a szomorúság.

„A kör csak akkor zárható be, ha túllépünk azon, ami elmúlt.
Csak az ilyen túllépés után keletkezhet tér ahhoz, hogy a régi meghaljon és a új megszülethessen.
A mellékes dolgokat el kell hagyni, hogy a lényeg megmutatkozhasson.
A búcsú ne jelentsen meghátrálás és a bizakodás feladását.
Így jöhet a világból visszavonulás után a visszavonulás a lényegi világba.”
Achim Eckert – A Gyógyító Tao

Mi segíthet, hogy harmóniában éljük meg az őszi időszakot?

  •  Változtass étkezési rutinodon: az édes, sós és enyhén savanykás ízeket keresd és részesítsd előnyben a meleg, lédús, olajos, nehezebb ételeket (főtt ételek, gabonák, olajos magvak, főzelékek, levesek).
  • Ápold a bőröd! – radírozd és olajozd (szezám/olíva olajjal), eljött az esti rituálék ideje.
  • L é l e g e z z! – végezz váltott orrlyukú légzést, ha még nem próbáltad keress bátran!
  • Iktass be tisztítókúrát! Az ősz napéjegyenlőség után, most a fogyó hold időszakában különösen kedvező.
  • Naplózz! – fogalmazd meg érzéseidet, gondolataidat, szánj időt belső világod megszólítására.
  • Töltődj és csendesedj a természetben! – ha teheted váljon ez szokásoddá 

Befogadásban és elengedésben gazdag őszi napokat kívánok!

Ha szeretnél együtt áramolni az évkör energiáival csatlakozz a Solan női kör privát facebook csoporthoz, ahol hasznos információkat osztok meg, és hónapról hónapra élőben is találkozhatunk!

Szeretettel,

Móni