Birsalmás csatni vörösáfonyával

Tari Terézzel 2015. őszén a női jógaterápiás képzésen találkoztam először és valahogy úgy hozta az Élet, hogy azóta együtt képződünk. Nem beszéltük meg, de együtt végeztük el a gyermekjóga oktatóképzést is és shiatsu gyógyásznak is együtt tanulunk. Ez egy nagyon erős lenyomat bennünk, ismerjük a nyelvezetet, mégis egészen máshogy fejezzük ki magunkat.

Teri a szavak, illatok, ízek, tápláló étkek művészetében. Olvassátok el egy korábbi írását, érezzetek bele az ételek lelkébe általa, és főzzétek meg a csatnit, aminek a receptjét is megtaláljátok itt! A decemberi női elvonuláson ebbe (is) belekóstolhattok. Utolsó helyekre még lehet jelentkezni!

„Ha most, a karácsonyi ajándékozás végső hajrájában jönne egy jótündér s azt mondaná, hogy teljesíti a legtitkosabb vágyamat, akkor megállnék, leporolnám kezemről a lisztet, s azt kérném vigyen így, ahogy vagyok azoknak ajándékba, kopogtatás nélkül, akiket nagyon szeretek, de most mégsem velük ünnepelek.
Mekkora ajándék lennék….
Óriási.
És mekkora ajándék lenne ez nekem?
Az elképzelhető legnagyobb!
Magamon kívül még az időt is szeretném ajándékba adni; azoknak is, akiket most utol tud érni szerető kedvességem, most, a karácsonyi ajándékozás végső hajrájában, s akiket szintúgy szeretek.
Mert ha szeretek, csak akkor nem érzem, hogy vèges. Iszonyúan véges.
Az idő.
És mert hiszem, hogy a legmerészebb álmaink is megvalósulhatnak, nyitva hagyom a konyhám ablakát meg ajtaját míg csatnit főzök.
Szóval, ha csatnivá változnék, csípnék, de pokolian.
Sokkolnám az összes fájdalomreceptort-annyira, hogy az ezer sebből vérezni képes fájdalom mielőtt felordítana, már el is felejtené az okot, amiért fájni tud s így a felszabaduló endorfinok crescendoja lennék.
A kapszaicin varázsa ez -mert ahol ez a szagtalan vegyület érzékelő receptorokkal találkozik fájdalom érzet keletkezik, de azonmód az öröm is kiszabadul börtönéből boldogsághormonok formájában.
Így működik ez a csodás anyag, amit mi emberek csípős íznek érzékelük.
És ha csípnék-csatniként-rögtön balzsamoznék is.
Talán ugyanannnyira lennék lágy és balzsamos, mint amennyire csípős és édes.
Abbahagyhatatlanul édes.
És csatniként végre mernék sok lenni.
Rettenetesen fűszeres, sok-sok féle-fajta fűszermagocskával.
Robbanó magocskákkal, amikből a hevítés során felébresztett ízek közvetlenül az ízlelőbimbók közelében szabadulnának fel, ha rájuk harap a csatnit fogyasztó.
Gyümölcscsatniként vonzanám a sósat, zöldséges csatniként, a zöldség természetes cukortartalmával gyümölcsös jellegű-lennék. Csatniként.
A főétkezés kellős közepén szeretnék a színre, az ünnepi asztalra kerülni. Csatniként.
Amikor már nyílt titok a mohóság.
Amikor az ebédelők a bőség zavarától megrészegedve, telipakolnák még a tányérjaikat- mert még nem fogták föl, hogy akiket szeretnek, vagy próbálnak szeretni, azok holnap is szerethetők.
Szeretendők. Az idők végeztéig.
És a felismert vagy fel nem ismert hiányt meg a félelmet a hirtelen telipakolt pocak feledteti.
Ekkor szeretnék csatniként az asztalra kerülni-s csak annyit szeretnék üzenni, a díszes és ünnepi társaságnak hogy a kevesebb több-miközben csatnikènt csípnék de nagyon, édes lennék abbahagyhatatlanul, gyümölcsösen gazdagon fűszeres és még savanyú is lennék, picit.
A ropogós, az omlós sültek a tökéletes követőjüket ismernék fel bennem.
A köretek, a pároltzöldségek nem irígykednének a részletgazdagságomra sem-örömmel fogadnának kísérőül.
S Velem teljesedne ki az a bűvészmutatvány-ami vacsoraként az ünnepi asztalra kerül. Ilyenkor karácsonykor.
Így képviseltetné magát majdnem az összes íz.
S aki érzések helyett ízekkel elégítette ki eddig az éhségét, az most felfedezné a lassúság gyönyörét.
Komótosba váltana-hiszen csatniként üzenném-már egyetlen falatomban rengeteg az íz-
minden falatban rejtőznek titkok, üzenetek.
S igazán jóllakni csak a másik emberből lehet.
Az együttléttől.

BIRSALMÁS CSATNI VÖRÖSÁFONYÁVAL

Hozzávalók:
-1 kg birsalma meghámozva, falatnyi darabokra vágva
-1/2 kg alma a fentiek szerint
-1 nagy fej vöröshagyma-nagyon apróra felkockázva
-30 dkg aszalt vörösáfonya
-20 dkg világos nádcukor
-3-4 dl frissen préselt almalé
-1 dl almaecet
-fűszerek:2-3 fahéjpálcika,1 evőkanál szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt zöldkardamon,1 teáskanál mustármag, görögszénamag,
1 szál indiai citromfű vékony karikákra vágva
1 jelapeno paprika vèkonyan felkarikázva
-1 biocitrom héja és leve
– bionarancs héja és leve

Tedd az összes hozzávalót egy nagy lábasba s 1 órán keresztül lassan főzd össze.

Ha kész s ajándéknak szánod, szedd tiszta befőttesüvegekbe.”

Szeretettel,

Móni